Bu seminer dizisi, tragedyaların neliğini ve Antik dünyadaki işlevini ayrıntılarıyla soruşturmaktan ziyade, asıl olarak tragedyalar aracılığı ile felsefe yapmanın yollarından birkaçını katılımcılara sunmayı amaçlamaktadır. Bir tiyatro metninin felsefi olarak nasıl irdeleneceği üzerine düşünürken, aynı zamanda yaklaşık üç bin yıllık geçmişe sahip olan bu metinlerin "bugünümüz" hakkında neler söyleyebilecekleri tartışılacaktır. Bu amaçla temel olarak Sophokles'in Kral Oidipus ve Antigone metinleri irdelenecek, Aristoteles, Hölderlin, Hegel, Schelling ve Butler gibi filozoflar gündeme getirilecektir.

Bu seminer dizisine katılmak için felsefi bir birikime sahip olmak gerekmemektedir. Katılımcılardan istenen, yalnızca Sophokles'in bahsi geçen iki metnini seminer programı başlamadan okumalarıdır. Bu seminer dizisi, özellikle oyuncular, dramaturglar, yönetmenler ve tiyatro öğrencileri, felsefe bölümü öğrencileri ve akademisyenleri ve de her meslekten ve yaştan meraklılar için son derece faydalı olacaktır.

Dört (4) hafta sürecek olan programın içeriği aşağıdaki gibidir:

1. Hafta: Giriş / Antigone metninin Aristotelesçi yorumlanması.

2. Hafta: Hegel'in Antigonesi: Modern bir Çatışma mı?

3. Hafta: J. Butler: Antigone'nin İddiası

4. Hafta: Hölderlin ve Schelling: Özgürlük ve Zorunluluk

Konuşmacı: Bekir Aşçı

Kolaylaştırıcı: Olgu Erdem 

Tarihler: 1-8-15-22 Aralık 2021 (Her Çarşamba)

Saat: 20.00-22.00

Ücret: Seminerlerin tümüne kayıt olabileceğiniz gibi, dilediklerinizi seçerek de kayıt yaptırabilirsiniz. Dört seminere birden kayıt yaptırmak isteyen katılımcılarımızın 300 TL ödemeleri gerekmektedir. Tek tek kayıt olmak isteyen katılımcılarımız ise oturum başına 100 TL ödeyerek diledikleri oturuma katılabilirler.

 

Not: Her bir seminer 90 dk sunum, 30 dk soru-cevap/diyalog olarak tasarlanmıştır. Fakat katılımcı motivasyonuna göre diyalog kısmı uzatılabilir.

Not 2: Seminerler online olarak zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.